Het behouden van personeel en talent is ook dit jaar een uitdaging voor werkgevers, met name omdat er meer vacatures dan werkzoekenden zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Werkgevers proberen het vertrek van werknemers steeds vaker te voorkomen door meer salaris te bieden. Dat blijkt uit een peiling van recruitmentbureau van Robert Half onder Nederlandse werkgevers.

Ruim één op de vier ondervraagde werkgevers doet wel eens een tegenbod met een hoger salaris, in een poging om een werknemer die op het punt staat weg te gaan, te behouden.

Zo’n salarisaanbod komt vaker voor: een kwart van de ondervraagde werkgevers ziet een stijging in het aantal salarisvoorstellen binnen hun organisatie om werknemers te behouden.

Het doen van een tegenbod bij dreigend vertrek van een werknemer, kan effectief zijn: uit het onderzoek blijkt dat bijna een derde van de werkgevers zegt een stijging te zien in het aantal werknemers dat hun tegenbod accepteert.

Andersom blijkt daarnaast dat zeker één op de vier werknemers met een tegenbod komt als startpunt van nieuwe onderhandelingen met de werkgever.

Hoger salaris bieden om talent te behouden heeft voor- en nadelen

“De werkgever staat voor een lastige keuze. Een tegenvoorstel kan immers consequenties hebben voor het bedrijf, maar kan wel zorgen dat talent aan boord blijft”, zegt Ricardo van Popering, Regional Director bij Robert Half in een verklaring. De werkgever zadelt zichzelf intussen wel met hogere kosten op, en betaalt in die zin ook letterlijk een prijs voor het behoud van talent.

Maar er is ook goed nieuws voor werkgevers: steeds meer werknemers willen terugkeren bij hun voormalige werkgever nadat ze vertrokken zijn. Zo’n vier op de tien werkgevers zegt een stijging te zien in het aantal oud-werknemers dat terugkeert. Twee jaar geleden zag slechts een derde van de werkgevers dit gebeuren. Van Popering van Robert Half noemt dit boomerang recruitment.  

"Het opnieuw aannemen van een voormalige werknemer vereist een doordachte aanpak, maar biedt verschillende voordelen. De voormalige werknemer kent immers al de manier van werken, bedrijfscultuur en werkinhoudelijke processen", schetst Van Popering. "De nieuw opgedane ervaring kan daarbij alleen maar meerwaarde bieden voor het team en het bedrijf. Ook is een werknemer die terugkeert vaak extra gemotiveerd om deze tweede kans met beide handen aan te grijpen."

LEES OOK: Bijna helft Nederlandse werknemers klaagt over te weinig flexibiliteit werkgever bij thuiswerken.